Proiect

Strategia Nationala în domeniul CDI pentru perioada 2007-2013

Opinia Dvs. EXPRIMATA poate determina o SCHIMBARE

Inscriere newsletter Adresa de e-mail
OK Dezabonare









Grupul de experti CDI

       Prin natura proiectului si a metodelor de foresight adoptate pentru realizarea sa, pentru elaborarea Strategiei natioale de CDI pentru perioada 2007-2013 se are in vedere atragerea unui numar mare de specialisti, atat din domeniul cercetarii propriu-zise, cat si din domeniul managementului, organizarii, finantarii si valorificarii cercetarii.
       Proiecte similare din alte tari au atras in cadrul unor consultari structurate intre 1000 si 3000 de experti, ale caror puncte de vedere au influetat, uneori decisiv, atat elaborarea strategiilor, cat si implementarea lor.
       Pentru realizarea actualului proiect, consortiul proiectului si-a propus sa atraga in consultari structurate de tip ”paneluri de experti”, „workshop”-uri sau sondaje de tip DELPHI peste 3000 de experti romani. 
       Identificarea si atragerea acestor experti in derularea proiectului se face pe baza unui proces de nominalizare/conominalizare, ce se deruleaza in mai multe etape.
       Prima etapa a constat in nominalizarea unui numar de cca 15 experti din cadrul consortiului, care au fost invitati sa conominalizeze intre 1 si 3 experti din 5 domenii de activitate si anume:
• Stiinta
• Managementul si organizarea cercetarii
• Industrie si IMM-uri
• Administratie publica centrala si locala
• Societate civila (in principal reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale).
       In urma acestei prime etape, prin eliminarea conominalizarilor identice s-a ajuns la identificarea unui numar de 310 experti nationali. Procesul va continua cu a doua sa etapa, in care acesti 310 experti vor fi invitati sa conominalizeze la randul lor intre 1 si 3 experti din cele 5 domenii mentionate. Se asteapta ca in final sa poata fi retinuti si implicati in procesul de consultare peste 3000 de specialisti.
       Procesul de nominalizare/conominalizare este unul care poate asigura un inalt grad de reprezentativitate pentru intreg spectrul de activiati de cercetare stiintifica, dar si pentru cele referitoare la sistemul de ceretare, dezvoltare si inovare in ansamblul sau. Nu in ultimul rand, procesul va atrage in consultare si, in final va reflecta, un punct de vedere pertinent al intregii societati romanesti, inclusiv a Parlamentului, Guvernului si Presedintiei, fata de activitatea de cercetare stiintifica din Romania.
       Procesul este in derulare si se va incheia la sfarsitul acestui an, iar lista celor care au fost identificati, invitati si care au acceptat sa participe la aceasta consultare va fi facuta publica pe sit-ul proiectului. 
       Consultarea de tip Delphi este programata pentru perioada februarie-mai 2006, cand cea mai mare parte a expertilor identificati in urma acestui proces vor fi invitati sa raspunda, in doua runde succesive, la cca. 50 de intrebari ale unui unui chestionar care sa ofere echipei de proiect informatii care sa stea la baza elaborarii scenariilor de evolutie a sistemului CDI din Romania pana in anul 2020, a Strategiei propriu-zise si, nu in ultimul rand, a Progamului National Cadru de Cercetare, Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2007-2013.

Cauta in site Termeni
OK
Forum Forum public
Chestionar tip DELPHI

Contact Sitemap