Lanasarea publica a proiectului ROST
26 Septembrie 2005, BUCURESTI
Proiectul privind „Elaborarea strategiei nationale în domeniul CDI pentru perioada 2007-2013 bazata pe elementele unei planificari strategice”.a fost lansat în cadrul planului sectorial CD al MEdC- Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.
Proiectul, cu o durata de 18 luni, se va încheia în 2006 si urmareste ca obiective principale:
- elaborarea strategiei nationale în domeniul CDI structurata pe elementele unui plan strategic, care sa cuprinda pentru perioada 2007-2013, instrumentele programatice si/sau de proces, instrumentele de finantare, cât si sistemul de evaluare si control pentru realizarea performantelor;
- elaborarea Planului National CDI pentru perioada 2007-2013 (profil programe, rezultate asteptate, indicatori de evaluare, etc) si a unor propuneri privind procedurile si mecanismele de contractare, finantare, monitorizare si control;
- dezbatere la scara nationala a documentelor rezultate, urmînd ca ulterior acestea sa fie aprobate prin hotarîri ale guvernului.
În cadrul proiectului vor fi utilizate sisteme si instrumente specializate pentru foresight (consultarea grupurilor, prognoze si planificari strategice), pentru a determina principalele directii de evolutie ale sistemului CDI, precum si perspectiva de dezvoltare a domeniilor S/T în perioada mentionata. În acest sens s-a solicitat sprijin Comisiei Europene prin DG JRC care a raspuns pozitiv.
Proiectul va fi realizat de un consortiu format din 26 de institutii de învatamânt superior, institute de cercetare ale Academiei Române, institute nationale de cercetare, organizatii publice si private de cercetare, coordonate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Învatamântul Superior (CNCSIS) – Unitatea Executiva pentru Finantarea Învatamântului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU). Evenimentul de lansare a avut loc în data de 26 Septembrie 2005 la Palatul Parlamentului, Sala N. Iorga, în prezenta a circa 200 de invitati.
Din expunerile prezentate a rezultat în mod manifest intentia unei abordari structurate si participative a viitorului cercetarii românesti, atât din punct de vedere al domeniilor si ariilor tematice, cat si din cel al organizarii, resurselor umane, managementului si finantarii, privit atât în dimensiunea sa nationala, cât si în cea europeana si internationala. Totodata s-a reliefat hotarârea celor implicati în proiect de a asigura, dincolo de cadrul tehnico-stiintific adecvat bunei desfasurari a unui astfel de proiect, toate conditiile de deschidere si transparenta fara de care produsele finale (documentele programatice destinate sa orienteze si sa sprijine procesul de elaborare a deciziilor politice în domeniul CDI) nu vor atinge nivelul necesar de acceptare sociala pe care-l implica implementarea cu succes a acestor decizii.
Din acest ultim punct de vedere, la sfârsitul lunii septembrie 2005 a fost lansat un amplu proces (de nominalizare/co-nominalizare) prin care se urmareste sa se identifice atât experti în domeniul cercetarii (cercetatori, manageri etc), cât si pe cei care, în mod direct sau indirect, beneficiaza de rezultatele cercetarii si inovarii. În urma procesului, care se va încheia la mijlocul lunii octombrie, proiectul îsi va fi creat o foarte larga baza de consultare (cca 3500 de persoane), care va asigura în mod obiectiv o minimizare a riscurilor ca proiectul final sa nu fie acceptat de cea mai mare parte a societatii românesti implicata în activitatea de CDI sau beneficiara a acestei activitati.
Proiectul are prevazute o serie de evenimente publice, în cadrul carora vor fi prezentate rezultate intermediare ale proiectului si în cadrul carora vor fi organizate dezbateri deschise pe subiecte specifice fiecarei etape de realizare a proiectului.
În acelasi timp, proiectul va beneficia de suportul stiintific al unor personalitati de marca ai cercetarii europene si mondiale, constituiti într-un Grup international de consultanta, care în mod periodic vor participa la reuniuni de evaluare în momente cruciale pentru proiect.
Fiind primul proiect din România de o astfel de complexitate si dimensiune si cu o abordare bazata pe metode si tehnici de foresight, echipa de proiect a apelat la experienta internationala în domeniu si, ca urmare, este în curs de constituire un Grup international de experti in foresight si politica stiintei, al caror principal rol este sa acorde consultanta specifica si asistenta tehnica corespunzatoare, ori de câte ori proiectul va avea nevoie.
În prezent în cadrul proiectului se deruleaza prima etapa de realizare. Rezultatele sunt pozitive si creeaza premizele ca obiectivul proiectului sa fie realizat la termenul si cu consistenta asumate prin contract. Reusita proiectului va depinde în mare masura de modul în care comunitatea stiintifica din România, dar si categoriile principal beneficiare ala activitatii de CDI, vor fi implicate în marea majoritate a etapelor de consultare structurata, prevazute în proiect. În acest sens anticipam declansarea unui amplu sondaj national de tip Delphi la începutul lunii februarie 2006, în care cele 3500 de persoane identificate în prima parte a proiectului vor fi consultate on-line în cadrul a doua runde care se vor încheia la sfârsitul lunii mai 2006.