Pachetul de lucru de lucru 2 „Evaluarea situatiei actuale a sistemului CDI”
Pachetul de lucru este coordonat de Dl. Prof. Dr. Lanyi Szabolcs (in calitate de reprezentant al pachetului de lucru în Comitetului de Coordonare) si de Dl. Prof. Dr. Paul Serban Agachi (in calitate de Coordonator), raportor fiind Dl. Drd. Radu Gheorghiu. Obiectivul final al pachetului de lucru il reprezintã furnizarea, sub formã de rapoarte, a unei analize a situatiei actuale a sistemului CDI din România, luând in considerare urmãtoarele aspecte: • Functionarea sistemului CDI (rezultate, resurse umane si materiale, management etc.) • Institutiile ce coordoneazã sistemul • Factorii interni (nationali) care induc conditionalitãti asupra sistemului • Factorii externi (internationali) care influenteazã starea sistemului CDI De asemenea, grupul de experti va trebui sã sintetizeze rezultatele celor patru rapoarte într-o analizã SWOT a situatiei sistemului CDI din România Cele patru rapoarte elaborate, precum si tabloul SWOT vor servi ca input pentru pachetele de lucru 3, 4 si 5 ale proiectului. De asemenea, membrii grupului de lucru vor construi un chestionar care sã constitui baza unui sondaj on-line la nivelul persoanelor din cadrul sistemului CDI. Concluziile analiza rezultatelor acestui sondaj vor fi incluse în rapoartele finale.
In prima etapa a activitãtii sale, grupul de experti are stabilit ca obiectiv intermediar elaborarea unei metodologii care sã descrie principalii parametri ce vor fi luati în considerare în evaluarea stãrii actuale a sistemului CDI. Metodologia va trebui sã tinã seama de sursele de informatie existente. În functie de necesarul de informatii suplimentare se va construi chestionarul care va face obiectul sondajului on-line la nivelul persoanelor implicate în activitatea CDI. Metodologia de evaluare a sistemului CDI împreunã cu chestionarul vor constitui un raport intermediar în cadrul proiectului, raport ce va fi avizat de Comitetului de Coordonare si predat cãtre Ministerul Educatiei si Cercetãrii.
Obiectivele specifice ale grupului de experti includ: • identificarea principalelor aspecte relevante pentru evaluarea stãrii sistemului CDI din punctul de vedere al functionãrii sale, a institutiilor, a influentelor mediului national si a celui international • sintetizarea studiilor si rapoartelor existente în domeniu • realizare de analize comparative la nivel international pentru a evalua pozitia realã a sistemului CDI din România • analiza critica a surselor de informatii existente si completarea acestora acolo unde este posibil • asigurarea unei bune reprezentativitãti a informatiilor atât din punctul de vedere al domeniilor CDI, cât si din perspectiva geografica • corelarea analizei sistemului CDI cu cea a beneficiarilor rezultatelor acestuia, în special a industriei • asigurarea unei prezentãri sintetice, în forme adecvate, a principalelor concluzii