Proiect

Strategia Nationala în domeniul CDI pentru perioada 2007-2013

Opinia Dvs. EXPRIMATA poate determina o SCHIMBARE

Inscriere newsletter Adresa de e-mail
OK Dezabonare









Planificare strategica:

      Impreuna cu prognoza, planificarea strategica este adesea considerata ca facand parte din predecesorii foresight-ului.

      Planificarea literlamente inseamna creerea unui plan, propus sau destinat de a trece de la un set de circumstante la altul, de obicei de la situatia prezenta la un viitor preferabil. Este prin definitie o metoda normative.

     Planificarea se poate referi la economia planificata ca in Uniunea Sovietica sau fostele tari comuniste. In zilele noastre, termenul este folosit cu sens larg atat in sectorul de stat cat si privat, in relatie cu pregatirea pentru sau atingerea unei stari in viitor, cum ar fi planificarea pentru folosirea pamantului sau a resurselor inrudite.

     In ultimele decenii, planificarea pe termen lung prin folosirea de blueprint-uri inflexibile a fost discreditata din cauza cresterii perceptiei ca nivelul ridicat al incertitudinii este o norma si nu o exceptie, iar schimbarile calitative frecvente invalideaza supozitiile bazate pe schimbarea cantitativa. In schimb, a fost o mutare de la abordarea “ratioanala” de la care se asteapta atingerea echilibrului si a stabilitatii, la o abordare evolutionala.

     Planificarea strategica este inca folosita ca o abordare de tip “de sus in jos” in cadrul foresight-ului corporativ.

     Metodele de planificare au fost dezvoltate extensiv in ultimele decenii. Acum ele sunt extrem de sofisticate si au pot fi aplicate efectiv mai multor contexte. Dar aceste metode tind sa se focalizeze pe perioade de timp mai scurte, pe teme cu un grad mai ridicat de predictibilitate decat cel al foresight-ului. Obiectivele si scopurile in acest caz sunt luate ca fiind date si incheiate pentru care sunt cautate cele mai adecvate mijloace. La pol opus, foresight-ul poate duce la investigarea obicetivelor pe termen lung care unt urmarite si care se pot confrunta cu incertitudini. Aceste incertitudini sunt itr-atat de ridicate incat scad credibilitatea  multor unelte restrictive de planificare.

      Unele metode angajate in exercitiile de foresight pentru definirea unor activitati cheie si a unor prioritati include analiza unor tehnologii cheie/ crtitice (principiile generale din spatele acestei abordari pot fi aplicat altor domenii decat celor tehnologice), analize morfologice si grafice de relevante. Analiza SWOT poate fi deasemenea vazuta ca o metoda de planificare.

Cauta in site Termeni
OK
Forum Forum public
Chestionar tip DELPHI

Contact Sitemap